αρχιτεκτονική

Το πάρκο Polcevera και το Cerchio Rosso από τον Stefano Boeri, κάτω από τη γέφυρα του Renzo Piano στη Γένοβα

Το πάρκο Polcevera και το Cerchio Rosso από τον Stefano Boeri, κάτω από τη γέφυρα του Renzo Piano στη Γένοβα Έχει αλλάξει: 2019-10-19 di Βενέδικτος Λουλούδια

Το "Parco del Polcevera και ο Κόκκινος Κύκλος" είναι το όνομα του έργου με τον οποίο ο Stefano Boeri κέρδισε τον διαγωνισμό για το έργο ανασυγκρότησης της περιοχής κάτω από τη νέα γέφυρα της Γένοβας που σχεδιάστηκε από Ρένζο Πιάνο.

Το χαρακτηριστικό αυτού του πάρκου που αγγίζει αμέσως το μάτι είναι η παρουσία αυτού του μεγάλου κόκκινου κύκλου που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Stefano Boeri.
Αυτός ο κύκλος έχει περιφέρεια του 1057 και οριοθετεί τα όρια του πάρκου με έναν πεζόδρομο.

Στο τέλος αυτού του πάρκου θα ανεγερθεί ο «πύργος των ανέμων», ένας ανεμογενής πύργος ύψους 120 m ο οποίος με το σύστημα του ανεμογεννήτριου θα είναι μέρος του νέου ενεργειακού δικτύου της Polcevera.

Το έργο κατάφερε να αντλήσει τα κεφάλαια απευθείας από τον Δήμο της Γένοβας και αυτή τη στιγμή εκλέχτηκε στην UNESCO ως ένα από τα καλύτερα έργα ανακαίνισης που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του έτους σε όλο τον κόσμο. Ο αρχιτέκτονας και σχεδιαστής Stefano Boeri μόλις παρουσίασε το έργο για τον Red Circle, σχεδιασμένο σε συνεργασία με τα στούντιο Μιλάνο πρόγραμμα e Μέσα στο εξωτερικό.

Το Parco del Polcevera και το Cerchio Rosso: ένα πάρκο που βλέπει στο μέλλον

Ο στόχος του έργου είναι να γυρίστε την τρέχουσα εικόνα της κοιλάδας Polcevera ανάποδα, από ένα σύνθετο και τραγικά καταστροφικό μέρος σε ένα έδαφος βιώσιμης καινοτομίας για την επανέναρξη της ίδιας της Γένοβας.

Η πρώτη καινοτομία αυτού του πάρκου είναι αυτή θα είναι στο 100% άνθρακα ουδέτερο, αυτό σημαίνει ότι το περιβάλλον σύστημα παροχής ενέργειας θα αποτελείται αποκλειστικά και αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για να μειωθούν οριστικά οι εκπομπές CO2, γεγονός που θα αποτελούσε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για μια ιδιαίτερα μολυσμένη περιοχή όπως η βιομηχανική περιοχή του λιμένα της Γένοβας.

Η ερήμωση μετά την τραγωδία και η τεχνική βιομηχανική κληρονομιά που χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα τον τόπο αυτό δεν πρέπει να στοχεύουν στην περιθωριοποίηση, αλλά σε μια εξέλιξη που πρέπει να γίνει με θετικό τρόπο.

Ο Stefano Boeri περιγράφει αυτό το πάρκο ως μια συνεχή ροή ενέργειας, που δημιουργεί το προοδευτικό φανταστικό ενός τόπου όπου ο άνθρωπος δεν θα σταματήσει ποτέ παρά τις τραγωδίες και τις κακοτυχίες, όπου ο άνθρωπος θα συνεχίσει πάντα την παραγωγική του αλυσίδα για την ανάπτυξη του πολιτισμού, αλλά όλα κάτω από μια νέα ατμόσφαιρα που τονίζει το περιβάλλον, τα χρώματα και τα θετικά συναισθήματα, αντί για το γκριζάρισμα και την ερήμωση.

Το πάρκο θα διασχίζεται στο κέντρο από μια εγκατάσταση που σχεδιάστηκε από τον καλλιτέχνη Luca Vitone, ένα φιαλίδιο που σχηματίζεται από δέντρα 43 (που ισοδυναμεί με τον αριθμό των θανάτων κατά την κατάρρευση της Γέφυρας), καθένας από τους οποίους συνοδεύεται από πολιτιστικά στολίδια αφιερωμένα στις μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας της Λιγουρίας.

Μπορείτε επίσης να σας αρέσουν

απάντηση