αρχιτεκτονική

Antonio RAVALLI Architetti, Mino

dzn_MiNO-από-Antonio-RAVALLI-Αρχιτέκτονες-4
Antonio RAVALLI Architetti, Mino Έχει αλλάξει: 2010-12-12 di Βενέδικτος Λουλούδια

Πρόγραμμα ανάκτησης ενός πρώην καναπέ σε έναν ξενώνα νεότητας στο Migliarino, Ferrara. Η παρέμβαση βρίσκεται μέσα στο δημοτικό κέντρο πολλαπλών χρήσεων Migliarino, το οποίο αποκτήθηκε από την ανάκτηση ενός πρώην καναπεδιού, και αφορά ένα τμήμα του κτηρίου 510 τετραγωνικών μέτρων, που προορίζεται να στεγάσει έναν ξενώνα νεότητας. Το έργο μπορεί να βασιστεί στην εκτέλεσή του σε μειωμένη περιφερειακή χρηματοδότηση και αμφίβολη λειτουργική κερδοφορία. Η πτυχή της διαχείρισης είναι επομένως ένα κεντρικό στοιχείο του έργου: ο οικονομικός και η εξοικονόμηση ενέργειας γίνονται πρωταρχικός στόχος. Η παρέμβαση θεωρείται ως

μια «παθητική μηχανή» ικανή να μεταφέρει τη φυσική κίνηση του αέρα για να αποκτήσει κλιματολογικό όφελος, ενώ η κατανομή των συστημάτων και ο μορφολογικός ορισμός των διαφορετικών περιβαλλόντων, σχεδιασμένα για να ελαχιστοποιούν τα χρησιμοποιούμενα στοιχεία και τεχνολογίες, επιτρέπουν μια ελαστική χωρητικότητα : μέγιστο την άνοιξη-καλοκαίρι και με την ευκαιρία ειδικών εκδηλώσεων, μειωμένο σε βασικό σε περιόδους με λιγότερα πλήθη. Ενώ οι χώροι υποδοχής και εξυπηρέτησης παρέχονται στο ισόγειο, ο δεύτερος όροφος χαρακτηρίζεται από ένα ενιαίο μεγάλο δωμάτιο με επιφάνειες που φωτίζουν εναέρια μόνο στη μία πλευρά. Στην αντίθετη πλευρά υπάρχουν τέσσερα δωμάτια σε δύο επίπεδα με ανεξάρτητες υπηρεσίες, κοινές τουαλέτες και μια σκάλα. Ο συμπαγής και καλά καθορισμένος όγκος ρυθμίζεται εύκολα με παραδοσιακές μεθόδους.

dzn_MiNO-από-Antonio-RAVALLI-Αρχιτέκτονες-5

Στον κύριο χώρο, από την άλλη πλευρά, ο κλιματισμός βασίζεται σε παθητικό αερισμό, που διευκολύνεται από τη βόρεια θέση των ανοιγμάτων και από δύο πύργους εξαερισμού τοποθετημένους στην οροφή. Το γεγονός ότι δεν μπορεί να χωριστεί σε πρόσθετες μονάδες στέγασης, δεδομένης της μοναδικότητας της πηγής φωτός και αέρα, προτείνει μια εναλλακτική λύση στον κοιτώνα: όπως σε ένα κάμπινγκ εσωτερικού χώρου, εισάγονται αυτόνομα κελιά, οριοθετημένα από φακέλους φωτός. Ανεξάρτητα «δωμάτια» όχι μόνο σωματικά αλλά και κλιματικά: ένα ακριβές σύστημα κλιματισμού σάς επιτρέπει να επιλέξετε ποια θα «ενεργοποιήσετε». Όλο το δίκτυο των φυτών στεγάζεται στην επιθεωρήσιμη ξύλινη πλατφόρμα που λειτουργεί ως συνδετικός ιστός μεταξύ κυττάρου και κυψέλης. Η διακύμανση του ύψους υπαγορεύει τη διάκριση μεταξύ του πιο οικείου χώρου των δωματίων και του κοινού χώρου. Η κίνηση της περιμέτρου της πλατφόρμας δημιουργεί ευκαιρίες για καθιστικό και χαλάρωση. Ο χώρος παραμένει ρευστός επιτρέποντας πολλαπλότητα διαφορετικών χρήσεων, ενώ η μονοχρωματική επίπλωση και τα στοιχεία που εισάγονται ενισχύουν την πλαστικότητα του.

dzn_MiNO-από-Antonio-RAVALLI-Αρχιτέκτονες-6dzn_MiNO-από-Antonio-RAVALLI-Αρχιτέκτονες-7dzn_MiNO-από-Antonio-RAVALLI-Αρχιτέκτονες-9dzn_MiNO-από-Antonio-RAVALLI-Αρχιτέκτονες-10dzn_MiNO-από-Antonio-RAVALLI-Αρχιτέκτονες-11dzn_MiNO-από-Antonio-RAVALLI-Αρχιτέκτονες-13dzn_MiNO-από-Antonio-RAVALLI-Αρχιτέκτονες-15dzn_MiNO-από-Antonio-RAVALLI-Αρχιτέκτονες-17dzn_MiNO-από-Antonio-RAVALLI-Αρχιτέκτονες-19dzn_MiNO-από-Antonio-RAVALLI-Αρχιτέκτονες-23

Sitography: Dezeen, Antonio RAVALLI Architetti.

Μπορείτε επίσης να σας αρέσουν

απάντηση